Tavuk Çiftliği Kurmak

Yumurta veren tavuklar otomatik yem, su ve atık öğütücü sistemlerinin yer aldığı tel kafeslerin içinde yaşarlar. Bununla birlikte kahverengi, organik veya doğal yumurtalar belirleyeceğiniz nişler arasındadır ve iyi bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.

Tavuk çiftliği nasıl kurulur?
1 – Tavuk çiftliğiniz için bir bütçe oluşturun ve eğer mümkünse beklenen karınızı hesaplayın. Tavuklar on sekiz haftalıkken yumurta bırakmaya başlarlar. Tavukların çoğu elli iki haftalıkken tüy dökmeye başlar ve pişirilme kıvamına yüz on haftalıkken gelirler. Tavuklar tüy dökme döneminde genellikle yumurta bırakmazlar. Tavuklar beslenmelerine bağlı olarak haftada dört ve beş arası yumurta verirler.

2 – Yumurta bırakan tavuklardan satın alın. Tavukların yumurta bırakmaya başlamadan önce on sekiz haftalık olana kadar bakımının yapılması gerekir. On sekiz ve yirmi haftalık genç piliçler yumurta bırakmaya hazır olurlar. Beyaz tavuklar beyaz yumurta bırakırlar. Rhode Island kırmızılar ise kahverengi yumurta bırakırlar.

3 – Yumurta bırakan tavuklar için gerekli olan beslenme sürelerini hesaplayın. Daha büyük olan Rhode Island kırmızılar beyaz tavuklara göre daha çok yem tüketirler. Tavuklar tahıl, protein ilaveleri, vitaminler ve minerallerden oluşan karışımlardan yerler.

4 – Tavukların barınması için kümes veya uygun bir bina tasarlayın. Yem kaplarının ve su çeşmelerinin olması gerekir. Her beş tavuğa bir tane kuluçka kutusu düşmelidir. Hareket edebilen kafeslerden alırsanız tavuklarınızı otlaklara götürebilirisiniz. Açık alanda yemleyen tavukların dışarıya erişimi olur. Tavuk kümeslerinin hava koşullarına ve yırtıcılara karşı korunması gerekir.

5 – Çevrenizdeki yumurta piyasasını araştırın. Yumurtalar özel dükkanlarda, yol kenarlarında veya pazarlarda satılabilir. Kahverengi yumurtalar, organik yumurtalar ve açık alanda yemlenen tavukların yumurtaları beyaz yumurtalara göre daha pahalıdır.

6 – Bağlı bulunduğunuz belediyenin internet sayfasına girerek başvuru formlarına ulaşın. Gerekli belgeleri ilgili kurumlardan aldıktan sonra belediyeye başvuru formunuzla müracaat edin. İşletmenizi başarılı bir şekilde yönetmek istiyorsanız gerekli olan ruhsat ve izinleri almanız gerekir. Ayrıca vergi dairesine başvurarak vergi işlemlerinizi halledin. Soğutma, ambalajlama, etiketleme ve sınıflandırma yönetmeliklerini öğrenin. Yönetmelikler küçük ve büyük çiftliklere göre değişebilir.

7 – İhtiyacınız olan işgücünü hesaplayın. Tavuklar günlük beslenir ve günde en az bir kere yumurta toplanır. Gerekliyse yumurtaları temizleyin ve satış için ambalajlayın. Tavuk kümeslerinin düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Sağlık prosedürlerine dikkat edin.